Inte alltid bra att få upp locket

När man inget vet får man gå och fråga de som vet. Sen kan man begå dumheten att fråga en till och inse att det finns olika sätt att se på saker och ting… Idag var snickarproffset på besök och vi gick igenom hela kåken. Jag fick en mycket intressant föreläsning om isolering av taket, huruvida det ska vara spetsigt uppe eller lite platt under taknocken och hur man får till en luftspalt så luften kan cirkulera innanför hela taket. Skorsten ska såklart inspekteras, är den nåt att ha kan man laga ev. sprickor genom att på ett finurligt sätt klina med chamottelera ini. I annat fall är det bättre att riva den (mentala svettpärlor bröt fram på mig) och använda vanligt kaminrör för ev kamin o annat.

Sen rörde vi oss ner i huset och jag fick tips om att man kan ersätta bärande väggar med stålbjälke om man vill flytta väggen, att det inte är nån ide att försöka rädda den mödosamt målade panelen när jag ska tilläggsisolera inuti. För inuti är bättre, annars måste man trassla för mycket med fasaden. Nä, om jag ska joxa med panelen öppnar jag bara upp sånt som är bättre att ha tätt. Spika reglar uppepå och isolera. En ny innebörd av ordet regelverk förresten. Och inte behöver jag ha takskivor eller spännpapp. Nej, spritsa akrylfog i gliporna mellan takbräderna, så kan jag måla dem helt enkelt. Snickarn tyckte att det visst kunde gå dörr från köket in till badrum/toa. Bara man har utsug från toan så blir det ingen lukt ens om man har ekotoa. Rörkillen föreslog toadörr till farstun, men där är vattenledningen till elementet ivägen. Håhåjaja, mycket att tänka på… Det bästa är att nu har jag en priolista

1. kolla skorsten. Fast då måste jag ordna stege på taket… vilket jag kan ordna i samband med
2. hängrännor till taket
3. nu har jag glömt trean, har det på en lapp. Känns som om det är cirka 50 grejer på punkt 3

Jag såg nåt som glänste uppepå en bjälke när vi var på vinden. Det såg ut som en fickplunta, men locket hade ärgat igen. Far upplyste senare om att det är en mobil spottkopp för lungsjuka som farmor använt.
Ibland kanske det inte är så dumt att inte få upp locket.

Om Viktoria

Har blivit med hus på västkusten och försöker växa i rollen som husägare.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s