Gysingekatalogen

Vilket kulturmörker jag levat i som hittills framsläpat min eländiga tillvaro ovetandes om denna kvalitetsskrift. Jösses.
Här kan man läsa saker som ”I reklamen lovar man tio underhållsfria år med de moderna, täta, färgerna. Väljer du sådan färg bör du packa för en resa till helvetet det elfte”. Jojo, orden skräds icke. Sant är ju att många hus har skickats åt helvete med täta plastfärger. Men i Gysingekatalogen ska man bereda sig för domedagspredikningar varje gång man stöter på ordet ”modernt”. Nej, allt efter 1940 ungefär är förkastligt, allt efter 1900 tveksamt. Inte sällan måste man tillbaks en bit in i 1800talet för att det ska duga. ”Efter 1800-talets mitt kom ångmaskinerna och därmed kunde man börja maskinhyvla virke. Allt blev rakt och perfekt”.
Naturligtvis har de poänger… handhyvlat virke får bättre yta, handblåsta glas är vackra, och skurgolv är billiga i drift och mer lättskötta med tiden. Katalogen anfaller med passion krångliga sätt att med giftiga och energikrävande medel få saker att se ut på sätt man kan uppnå på enklare och miljövänligare sätt. Den verklige entusiasten nöjer sig inte förrän de är tillbaka vid vikingatiden. ”Lerklining är en metod som fortfarande är aktuell i restaureringssammanhang”.
Jomän.

Om Viktoria

Har blivit med hus på västkusten och försöker växa i rollen som husägare.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s